printen met pigment uit bladeren
Wonderen uit de natuur
Over de techniek van Blad Printen, ook wel ECO PRINTEN genoemd.
Mijn interesse in de eco print techniek is ontstaand uit nieuwsgierigheid naar werken met natuurlijke kleurstoffen en oude druktechnieken. Het is een hele ontdekkingstocht en ik blijf mijzelf verwonderen over de verbluffende resultaten die ik krijg uit bestaande vormen en stoffen uit de natuur. Vele uren heb ik inmiddels geëxperimenteerd met allerlei soorten bladeren en beitsen. De uitkomst blijft iedere keer weer een verrassing, dat maakt t ook steeds weer leuk en spannend om te doen. Hieronder beschrijf ik kort hoe ik te werk ga en de stappen van het proces van ecoprinten.
​
Ecoprinten is een druktechniek waarbij je gebruik maakt van de natuurlijke pigmenten uit bladeren. Je maakt afdrukken van deze bladeren op stof of papier door stomen en beitsen. Eiwitrijke stoffen zoals zijde of wol zijn het meest geschikt, maar je kunt ook prints maken op katoen of linnen. Door de stof vooraf te behandelen met een beitsmiddel maak je de stof geschikt om op te printen en kelur op te nemen. Ook de bladeren kun je voorweken in een beitsbad om tannine uit de bladeren vrij te maken , maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt daar mee experimenteren en varieren. Ik maak alleen gebruik van natuurlijke beitsmiddelen, dus geen chemicaliën, en ik gebuik uitsluitend natuurlijke kleurstoffen uit planten.
Na het voorweken (beitsen) rangschik je de bladeren op de stof in een bepaald patroon. Vervolgens rol je de stof op, rond een stok, tot een bundel, die je omwikkeld met touw om er een strak pakket van te maken.
Deze bundel ga je stomen boven een bad van kokend water. Bij dit stomen komt de tannine vrij en laat een exacte, gedetailleerde afdruk van de bladeren achter op de stof. Na een (korte) periode van afkoelen kun je de bundel uitpakken en het resultaat bekijken.
Altijd weer een verassing deze fase!
Het resultaat van de print is afhankelijk van veel verschillende factoren. Niet alle bladeren zijn geschikt, de tijd van het jaar dat je de bladeren oogst heeft invloed, en ook of je de bladeren vers gebruikt of eerst laat drogen. Voor mij blijft het een grote ontdekkingstocht waarvan ik de resultaten graag deel op deze website.